diumenge, 20 de novembre del 2016

TAST VERTICAL DE VEDELLA LLEMOSINA

Aquest divendres dia 18, vam assistir al tast vertical de vedella llemosina. organitzat per la Carnisseria Planagumà al restaurant cal Enric i amb la col·laboració de 5 Titius i Pastisseria i Xocolateria Ferrer. 

Al arribar al restaurant i per esperar el començament del tast, uns snacks: croquetes, xips i pernil cuit, regat amb cervesa artesana. Per obrir boca i mentre fèiem les salutacions de rigor.

Asseguts a taula el primer que van fer els cambrers fou demanar a a tothom com ens agrada el filet. Salutació de benvinguda per l'Albert i l'Aleix i tot seguit el ramader del mas Pladevall ens va fer cinc cèntims del perquè de la rasa llemosina i com fa la cria i engreix dels vedells que comercialitza.

El primer tast fou un steak tartar amb sotabosc de la vall de Bianya, carn molt ven picada i condimentada al seu punt, acompanyat de bolets de la vall, maridat amb un vi negre Australià. Tot seguit timbal de galta de vedella amb milfulls de patata i col, la galta guisada i esmollada molt ben complementat pel milfulls, maridat amb un vi mallorquí.

El tercer plat, un filet de vedella, tal i con haviem demanat abans de començar l'àpat acompanyat de foi bunyols de patata i crema d'all negre, una combinació perfecte, maridat amb un vi de la zona de València. I per acabar el tast la part final de la vedella, la cua, tambè esmollada, amb una fulla de cep i salsa de cirera d'arbós, una delicia, maridat amb un vi argentí.

Per acabar l'àpat un pastis de xocolata, com no podia ser d'altre manera, de la pastisseria xocolateria Ferrer, regat amb cava del Penedés.

Una experiència inoblidable, que espero poder repetir. Em sap greu no haver pres nota del nom dels vins en que vam maridar cada plat, agrairé de maner molt sincera si algú em pot donar els noms del vins, seria una crítica rodona.

dimarts, 1 de novembre del 2016

FONDA SALA D'OLOST.

Avui hem fet una passejada d'Olot a Olost, per provar per primera vegada el restaurant Fonda Sala, situat al bell mig del poble on fa molts anys s'hi passejava el  famós bandoler Perot Rocaguinarda.

L'establiment te dos menjadors, un el menjador de la fonda i l'altre, el menjador del restaurant, al qual li van adjudicar una estrella Michelin l'any 1992 i a dia d'avui encara la conserven, tot un repte. La cuina del restaurant, segons esmenta Toni Sala propietari i cuiner de la fonda: "La nostra cuina es basa en el producte del mercat i de l'entorn més immediat, defugint sempre de la sofisticació excessiva sense, però, rebutjar la inventiva ni la subtilesa del tractament concret per cada plat.

Hem escollit el menú degustació d'en Perot Rocaguinarda. Per començar ens ha portat uns entreteniments: esferificació d'oliva amb anxova, crema de porro i tàrtar de salmó.
Comencem el menú degustació amb sopa de tomàquet amb burrata i oli d'alfàbrega, un plat molt ben aconseguit, jo el qualifico d'excel·lent. Hem continuat amb un saltat de bolets de temporada amb vieria i alls tendres, una combinació molt ben trobada. Tot seguit ens han servit un caneló de faisà a la crema de beixamel, ben elaborat tant la pasta com la carn i la crema de beixamel. I per acabar els entrants Bacallà confitat amb oli de tòfona, romesco i cigrons d'Oristà, quasi perfecte tant el plat com la combinació.
De segon ens hem partit l'entrecot de vaca gallega laminat i la cua de bou estofada al vi negre del Penedès, dos plats ben elaborats, i molt gustosos amb bona combinació amb l'acompanyament. Les postres: pastís de nous amb gelat de torró.

Tenen una carta de vins amb moltes referències, tot i que pel que he vist prefereixen tenir molts vins tant de Rioja com de Ribera de Duero, suposo que és perquè molts clients els demanen per desconeixement dels vins de casa nostra. Personalment penso que haurien de potenciar una mica més els vins de la terra, a Catalunya tenim vins de molta qualitat i amb una relació qualitat preu excel·lents.
Un exemple del que deia abans ha estat el vi que he escollit, soc molt de vins de la terra i com mes propers al restaurant millor. és per aquest motiu que he escollit el vi Abadal Mas Arboset 2013 vi de tina. Us puc ben assegurar que l'he endevinat de ple. M'ha cridat l'atenció quest vi pel seu cupatge, elaborat amb varietats autòctones del Pla del Bages: sumoll, punxo fort, garnatxot, cua de moltó, malvasia de Manresa, mandó, picapoll i 2 varietats "desconegudes". Personalment qualifico aquest vi com a molt bo. De l'anyada 2013 se'n van produir unes 550 botelles, em sento un privilegiat per haver provat el Mas Arbroset.

El menjador es petit, amb capacitat per unes 30 persones, ben decorat, sense estridències. Tres persones per servir la sala, potser una mica justet, però hem estat molt ben atesos, el tracte personal correctíssim. El menatge correcte en tots els aspectes tant la cuberteria com la cristalleria i la vaixella utilitzada.

Una estrella merescuda i que saben conservar, doncs son 24 anys consecutius d'estar a la guia Michelin amb aquesta estrella.